Učenke 7. razreda Živa Vračun, Eva Juhart, Nela Knezić in Vita Vračun, so se 16. oktobra udeležile regijskega tekmovanja za Zlato kuhalnico, ki je potekalo na Strokovno-izobraževalnem centru Alme M. Karlin v Celju.
Tekmovanje za Zlato kuhalnico prireja Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Tema letošnjega, že 15. tekmovanja, so bile jedi rudarskih družin. Osnovnošolci so letos tekmovali v pripravi tople predjedi funšterc, piščančje obare z žitnim vložkom in napitka na osnovi mešanic kavnih nadomestkov. Ob zaključku tekmovanja so jedi servirali, pripravili razstavno mizo ter jedi ob pogrinjku predstavili ocenjevalni komisiji.
Tekmovanje spodbuja kulinarično ustvarjalnost med mladimi ter poudarja pomen ohranjanja slovenske kulinarične dediščine. Dekleta so pripravila izjemne jedi, ki so navdušile strokovno komisijo. Pripravile so taco funšterc, obaro po Obsoteljsko in lešnikovo ledeno kavo. Z odličnim kuharskim znanjem in spretnostmi so si prikuhale zlato priznanje. Kot edine izmed šestih ekip na regijskem tekmovanju so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo letos potekalo 18. novembra v Laškem, v okviru Gostinsko-turističnega zbora Slovenije in prireditve Dnevi slovenskega turizma.
Več: https://www.sic-alma.si/15-zlata-kuhalnica/, https://kozjansko.info/2024/10/zlato-priznanje-za-mlade-bistriske-kuharice/