Smo koordinatorska šola mednarodnega Erasmus+ projekta Lifelong skills, ki se osredotoča na razvijanje življenjskih veščin (vezenja, kuhanja, šivanja, igranja starih iger, likovnega ustvarjanja itd.), ki bodo izoljšale finomotoriko otrok in jim bodo prav prišle v življenju (vseživljenjsko učenje).

Projekt je zasnovan tako, da bo pri učencih krepil različne vseživljenjske spretnosti. V zadnji letih smo namreč opazili, da pri učencih upadajo ročne, gibalne in druge sposobnosti. Na štirih izmenjavah se bodo učenci tako preizkusili v gibalnih, kuharskih, likovnih in ustvarjalnih delavnicah, ki jih bodo pripravile posamezne šole, ter na ta način razvijali svoje veščine. Ob tem bodo spoznavali igre, ob katerih prosti čas preživljajo njihovi vrstniki iz drugih držav, njihovo kulinariko ter kulturo.

V projektu sodelujemo štiri šole, koordinatorji projekta smo mi, OŠ Bistrica ob Sotli  iz Slovenije. Vključeni so še:  CEIP Bernardino Perez iz Španije, Instituto comprensivo statale con insegnamento dvojezični sloveno-italiano iz Italije in Prva osnovna šola Varaždin iz Hrvaške. Projekt traja od leta 2019 do 2022. 

Vse šole imamo v projektu učitelje s spretnostmi in veščinami, ki jih nameravamo v projektu krepiti. S partnersko šolo iz Španije in Hrvaške že sodelujemo, Italijansko Državno večstopenjsko šolo s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič pa smo povabili k sodelovanju.

Slednja nas je gostila na 1. skupnem sestanku Erasmus+ KA2 projekta Vseživljenjske veščine.  Prvega srečanja so se udeležili še učitelji I. OŠ Varaždin in španske partnerske šole CEIP Bernardino Perez.

Srečanje v Italiji je bilo namenjeno predvsem medsebojnemu spoznavanju ter skupnemu načrtovanju aktivnosti. Razdelili smo si naloge, se dogovorili, kako bodo potekale izmenjave učencev, se naučili uporabljati platformo eTwinning, kjer bodo objavljene naše dejavnosti v zvezi s projektom, izmenjali smo si dosedanje izkušnje in prakse na tem področju ter si ogledali nekaj delavnic, ki so jih za nas pripravili učitelji in učenci gostiteljske šole. Delovno srečanje smo popestrili s spoznavanjem lokalne kulturne in naravne dediščine, kulinarike ter zgodovine pokrajine, kjer še vedno prebiva veliko število Slovencev. 

Marca 2020  smo nameravali izvesti kratkotrajno izmenjavo skupin učencev na Hrvaškem in maja 2020 v Španiji, a nam je epidemija to žal preprečila. Zaključek projekta je bil podaljšan za eno leto.

V prihodnjem letu želimo izvesti kratkotrajne izmenjave učencev kot smo načrtovali, saj menimo, da bodo učenci na teh srečanjih pridobili veliko novih stikov(morda prijateljstev) znanj, izkušenj, ki jih preko video srečanj ne morejo.

Našim rezultatom se bo najlažje sledilo na spletni strani eTwinning Live.

Koordinatorica projekta Ksenja Belina, prof.

 

Delovno srečanje učiteljev partnerskih šol v Italiji                                                               november 2019

 

 

 

 

(Skupno 339 obiskov, današnjih obiskov 1)